Oamenii de știință spun că o lume asemănătoare Pământului s-ar putea ascunde aproape de noi. Unde se află în Sistemul Solar

de: Cojocaru Cristian
02 09. 2023

De ani de zile, zonele îndepărtate ale sistemului nostru solar i-au fascinat pe astronomi, aprinzându-le imaginația cu perspectiva celei de-a noua planete. Totuși, cele mai recente descoperiri sugerează că o lume asemnănătoare Pământului s-ar putea afla chiar în Sistemul nostru Solar.

Cele mai recente studii sugerează că ar putea exista un alt secret ceresc ascuns mult mai aproape de casă, în limitele Centurii Kuiper. Astronomii japonezi propun acum existența unei planete în această regiune enigmatică, denumită Planeta Centura Kuiper (KBP). În timp ce acest nou candidat planetar ar putea să nu susțină viața așa cum o cunoaștem, prezența sa ar putea remodela înțelegerea noastră despre istoria și dinamica sistemului nostru solar.

Centura Kuiper, un inel de obiecte în formă de gogoașă dincolo de orbita lui Neptun, a fost mult timp o sursă de intrigi pentru oamenii de știință. Este populat de milioane de obiecte înghețate cunoscute sub numele de obiecte trans-neptuniene (TNO), rămășițe ale formării sistemului nostru solar. Aceste TNO sunt compuse dintr-un amestec de rocă, carbon amorf și gheață volatilă, cum ar fi apa și metanul. În timp ce compoziția Centurii Kuiper a fost bine documentată, studii recente și-au mutat atenția asupra influențelor gravitaționale și comportamentelor orbitale deosebite.

Astronomii japonezi Patryk Sofia Lykawka de la Universitatea Kindai și Takashi Ito de la Observatorul Național Astronomic din Japonia au efectuat cercetări revoluționare care aruncă o nouă lumină asupra misterelor Centurii Kuiper. În studiul lor publicat în The Astronomical Journal, ei prezintă un caz convingător pentru existența unei planete asemănătoare Pământului în această regiune îndepărtată.

KBP, așa cum a propus Lykawka și Ito, se află la 500 de unități astronomice (AU) de la Soare. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, o UA este distanța medie dintre Pământ și Soare, ceea ce face KBP de 500 de ori mai îndepărtat decât planeta noastră. În mod remarcabil, acest potențial candidat planetar este de până la trei ori mai masiv decât Pământul. Cu toate acestea, înainte de a ne imagina o nouă lume de explorat, este important să rețineți că distanța extremă a KBP duce la temperaturi frigide, ceea ce face puțin probabil să adăpostească viața așa cum o cunoaștem.

Lumea asemănătoare Pământului care ar exista chiar în „vecinătatea” noastră

Cercetătorii japonezi își bazează ipoteza pe comportamentul TNO-urilor din Centura Kuiper. Unele TNO-uri prezintă orbite deosebite, sugerând prezența unui influent gravitațional masiv în apropiere. În plus, există o populație semnificativă de obiecte cu înclinație mare, ceea ce înseamnă că orbitele lor sunt înclinate semnificativ față de planul sistemului solar. Simulările pe computer susțin ideea că KBP-ul ipotetic ar putea explica aceste anomalii orbitale.

Lykawka și Ito propun că KBP ar putea explica trei caracteristici esențiale ale Centurii Kuiper: populația proeminentă de TNO cu orbite dincolo de influența gravitațională a lui Neptun, abundența obiectelor cu înclinație mare și existența obiectelor cu orbite extraordinare. În timp ce cercetarea lor oferă un argument convingător pentru existența KBP, este esențial să recunoaștem că aceasta este o predicție mai degrabă decât o confirmare și sunt necesare cercetări suplimentare pentru a verifica existența sa în mod definitiv.

Este esențial să distingem KBP de Planeta 9 ipotezată anterior. Planeta Nouă, teoretizată inițial de experții de la Caltech în 2014, a fost propusă pentru a explica perturbațiile de pe orbitele TNO-urilor îndepărtate. Spre deosebire de KBP, se crede că Planeta Nouă este mult mai masivă și situată pe o orbită mai îndepărtată, locuind dincolo de Centura Kuiper. Existența Planetei Nouă rămâne un subiect de dezbatere în rândul astronomilor, doar dovezi circumstanțiale susțin prezența acesteia.

Unii cercetători au propus chiar explicații alternative pentru originile Planetei Nouă, sugerând că aceasta s-ar fi putut forma inițial în sistemul solar interior înainte de a fi ejectată de interacțiunile cu Jupiter. Un alt studiu a sugerat posibilitatea ca Planeta Nouă să fie înconjurată de un sistem de 20 de luni fierbinți, ajutând potențial astronomii în căutarea lor.

Vezi și: Un om de știință de la NASA spune că viața extraterestră există „cu siguranță”: locul surprinzător în care am găsi alte ființe în spațiu